De schermsport

Schermen is een vechtsport die men beoefent met een van volgende wapens: een floret, een degen of een sabel. De term verwijst doorgaans naar de op het Europese continent ontwikkelde gevechtstechnieken. Schermen (met floret en sabel) is één van de vijf sporten die als sinds de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 op het programma staat.

Het schermen in de oorspronkelijke vorm gaat terug tot de strijd met alle houw- en slagwapens. Naast de strijd op leven en dood werd schermen echter ook al zeer vroeg als sport bedreven. De Egyptenaren vochten reeds met pareerstukken, hand- en elleboogbescherming, de Grieken kenden schermscholen en in Rome beleefde het demonstratieschermen van de jeugd onder keizer Augustus een bloeitijd.

Bijzondere opleidingsplaatsen voor de schermkunst, die reeds in 1450 werd gereglementeerd, waren van oudsher de universiteiten. Ook in de oudheid was het schermen reeds geen privilege voor mannen meer, en sedert de 15e eeuw kende men beroemde Italiaanse, Franse en Duitse schermkampioenes. In de loop der tijd kreeg de galante schermmethode van de Fransen en de Italianen steeds meer invloed. Italië gold in de 16e eeuw als dè schermacademie van de wereld. Daar kwam ook het floretschermen in zwang. In de 18e eeuw werd het schermen een statussymbool, dat vaak niet meer inhield dan zich met een sierdegen te omgorden.

vrij naar wikipedia.nl[1]

[1] Schermen. (2014, april 21). Wikipedia, de vrije encyclopedie. nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Schermen&oldid=41114295.